Terug
Gepubliceerd op 20/04/2021

2021_GR_00054 - Straatnaamwijziging deel Varenpad vanaf De Daries - Vaststelling

Gemeenteraad
ma 12/04/2021 - 20:00 Digitale zitting
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rob Blockx, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Joke Segers, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Joannes Wijnen, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Alek Dom, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Michiel Wils, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Karolien Verbeek, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Kristine Nijs, stafmedewerker; Koen Lefelon, deskundige IT; Kris Wouters, algemeen directeur

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00054 - Straatnaamwijziging deel Varenpad vanaf De Daries - Vaststelling
Goedgekeurd

Aanwezig

Rob Blockx, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Joke Segers, Marina Gys, Benny Maes, Joannes Wijnen, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Alek Dom, Leny Noboa, Michiel Wils, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Karolien Verbeek, Bianca Verachtert, Kristine Nijs, Koen Lefelon, Kris Wouters
Stemmen voor 23
Benny Maes, Gunter Spapen, Rik Nys, Joannes Wijnen, Mariska Vogels, Michiel Wils, Rudy Panis, Marina Gys, Boud Westhof, Davy Cools, Tom Claessen, Leny Noboa, Bianca Verachtert, Gunther Hendrickx, Karolien Verbeek, Jef Van Steenbergen, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Joke Segers, Rob Blockx, Alek Dom
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00054 - Straatnaamwijziging deel Varenpad vanaf De Daries - Vaststelling 2021_GR_00054 - Straatnaamwijziging deel Varenpad vanaf De Daries - Vaststelling

Motivering

Argumentatie

Voor het aanleggen van de nieuwe wegenis voor de verkaveling nr. VK/2016/06 en het ontwikkelen van de bijhorende 3 nieuwbouw woningen zullen nieuwe huisnummers toegekend moeten worden. Heden is het uitgelezen moment om te voorkomen dat deze nieuwe woningen hetzelfde lot ondergaan als Varenpad 3. De bijhorende nodeloze verwarring en mogelijks levensbelangrijke minuten die hulpdiensten verliezen bij het zoeken naar de betreffende woningen, worden met deze ingreep verleden tijd. De administratieve belasting om dit door te voeren is beperkt tot het aanpassen van het adres van woning Varenpad 3 en het creëren van een nieuwe straatnaam.

Gezien in delen twee en drie een zekere coherentie is en logica is, lijkt het heden minder opportuun om deze huisnummers logisch te ordenen. 

Op 12 november 2020 besloot het college van burgemeester en schepenen principieel om de straatnaam van het gedeelte van Varenpad, vanaf De Daries Varenpad t.e.m. huisnummer 3, te wijzigen en de 4e straatnamencommissie van de gemeente Arendonk en de Heemkundige Kring ALS ICE CAN vzw de opdracht te geven om samen een voorstel te formuleren voor naamgeving van de  straatnaamwijziging.

Op 19 januari 2021 werden verschillende gemotiveerde voorstellen door de 4de straatnamencommissie bezorgd:

  • Waterlaat
  • Laagbeemd
  • Waterhoefpad, of  De Waterhoef, of Waterhoef

De voorstellen worden als volgt gemotiveerd:

  • Waterlaat: percelen akkerland gelegen bij een watergang of waterloop. We vinden deze benaming ook terug in het “Meetboek” onder de oude spelling “Waterlaet”;
  • Laagbeemd: percelen met een moerasachtig karakter, ontwaterd en gecultiveerd tot weilanden;
  • Waterhoefpad, of De Waterhoef, of Waterhoef: benaming van een grote hoeve iets verder naar het centrum gelegen en waarvan de naam terugkomt in zowel het “Meetboek” alsook op bepaalde oude kaarten. Ook deze benaming alludeert op de nabijheid van de “Wamp” en de ontginning van laaggelegen gronden.

De Waterhoef, Waterhoeve of Waeberg Hoef situeerde zich nabij de Wamp op De Daries tussen de villa Rust Oord en de huidige supermarkt Aldi. Het was een hoeve van de Postelse abdij en wordt al vernoemd in de 15de eeuw. In de jaren 1935 werd de hoeve een laatste keer verbouwd en later in de twintigste eeuw afgebroken. Aangezien er in de percelen rondom de oude hoeve potentieel zit voor een eventueel toekomstige ontwikkeling (woonuitbreidingsgebied Bosvelden), lijkt de naamgeving Waterhoefpad niet echt geschikt voor de huidige nieuwe verkaveling aan Varenpad. In die optiek is Waterlaat als voorstel meer 'historisch verantwoord'.

Het voorstel Waterlaat voldoet niet aan art. 7 §2 uit de richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer, dat bepaalt dat elke straatnaam bij voorkeur bestaat uit minstens twee elementen, namelijk het type weg (straat, laan, boulevard, steenweg, plein, weg, doorgang …) en een benaming.

De gemeenteraad is bevoegd om de namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen. De bestaande en (her) aan te leggen weg kent een openbaar gebruik en is een openbare weg die door eenieder kan gebruikt worden.

De gemeenteraad stelde in zitting van 8 februari 2021 de straatnaam 'Waterlaat' voorlopig vast.

Het voorstel van straatnaam werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 22 februari 2021 tot en met 22 maart 2021 door publicatie op de gemeentelijke website. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen ontvangen.

Het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen voorziet ook een adviesvraag aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Omdat de gemeentelijke cultuurraad sedert het gemeenteraadsbesluit van 13 maart 2017 deel uitmaakt van de 4de straatnamencommissie, die de straatnaam zelf voorstelde, wordt aan deze adviesvraag voorbij gegaan. Ook de Heemkundige Kring Als Ice Can maakt deel uit van de 4de straatnamencommissie.

Juridische grond

  • Het decreet van 28 januari 1977, later gewijzigd, tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.
  • Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad die bepalen  dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om beslissingen te nemen die een wet, decreet of uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt, in casu voor huidige materie artikel 1 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.
  • Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Rijksregister, Dienst Klantenbeheer - Best-Address - Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer van 4 november 2020.

Aanleiding en context

Op 22 september 2016 werd de verkavelingsvergunning nr. VK/2016/06 verleend onder voorwaarden voor een verkavelingsontwerp van 3 kavels voor 2 halfopen en 1 gesloten bebouwing voor eengezinswoningen met de verbreding en aanleg van een nieuwe wegenis op een perceel gelegen langs Varenpad. Deze verkavelingsvergunning werd op 20 september 2019 bijgesteld in dossier nr. OV/BVK/2019/03 voor wat betreft de specifieke voorschriften, de kavelgrenzen en de inplanting van de gebouwen van de 3 kavels.

Op 17 september 2020 werd de omgevingsvergunning nr. OV/OP/2020/97 verleend onder voorwaarden voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken en het aanleggen van een infiltratiegracht en groenvoorziening in functie van de verkavelingsvergunning VK/2016/06. De wegenis- en rioleringswerken werden voorlopig aanvaard op 9 maart 2021. 

De straat Varenpad is historisch gegroeid en kent 4 toegangen. Het eerste deel t.e.m. huisnummer 3, waarover deze principiële beslissing handelt, is aanrijdbaar vanuit De Daries en kent een oplopende nummering (nog toe te kennen verkaveling 1A-1B-1C en bestaande woning nr. 3). Het tweede deel, huisnummers 4 t.e.m. 29, is aanrijdbaar vanuit Akkerstraat en heeft een onlogische aflopende nummering. Het derde deel, huisnummers 35 t.e.m. 41, is aanrijdbaar vanuit Akkerstraat en vanuit Schotelven. Delen twee en drie vormen een kruispunt met Akkerstraat en zijn ondanks de onlogische aflopende nummering van deel 2, begrijp- en vindbaar. Deel één en deel twee zijn slechts met elkaar verboden d.m.v. een fietspad door een huidig landbouwgebied. Dit zorgt voor veel verwarring bij bezoekers van Varenpad en belangrijker voor nodeloze verwarring bij hulpdiensten. Dit wordt versterkt door het feit dat diensten zoals Google Maps en Geopunt Vlaanderen voor Varenpad 3 ofwel een foutieve locatie aanduiden ofwel deze benoemen als De Daries 3. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad besluit om de straatnaam van het gedeelte van Varenpad, vanaf De Daries t.e.m. huisnummer 3, te wijzigen naar Waterlaat en stelt deze gewijzigde straatnaam definitief vast.