Terug
Gepubliceerd op 20/04/2021

2021_GR_00062 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Opstart participatietraject gemeentelijk klimaatplan - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 12/04/2021 - 20:00 Digitale zitting
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rob Blockx, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Joke Segers, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Joannes Wijnen, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Alek Dom, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Michiel Wils, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Karolien Verbeek, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Kristine Nijs, stafmedewerker; Koen Lefelon, deskundige IT; Kris Wouters, algemeen directeur

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00062 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Opstart participatietraject gemeentelijk klimaatplan - Goedkeuring
Afgekeurd

Aanwezig

Rob Blockx, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Joke Segers, Marina Gys, Benny Maes, Joannes Wijnen, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Alek Dom, Leny Noboa, Michiel Wils, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Karolien Verbeek, Bianca Verachtert, Kristine Nijs, Koen Lefelon, Kris Wouters
Stemmen voor 5
Benny Maes, Davy Cools, Tom Claessen, Gunther Hendrickx, Karolien Verbeek
Stemmen tegen 18
Gunter Spapen, Rik Nys, Joannes Wijnen, Mariska Vogels, Michiel Wils, Rudy Panis, Marina Gys, Boud Westhof, Leny Noboa, Bianca Verachtert, Jef Van Steenbergen, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Joke Segers, Rob Blockx, Alek Dom
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00062 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Opstart participatietraject gemeentelijk klimaatplan - Goedkeuring 2021_GR_00062 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Opstart participatietraject gemeentelijk klimaatplan - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Tot op heden is binnen onze gemeente nog geen participatietraject opgestart om omgevingsraad of burgers actief te betrekken bij de opmaak van het klimaatplan of de uitvoering van klimaatacties.

Met het oog op de deadline voor het gemeentelijk klimaatactieplan, zijnde 9 september 2021, dringt fractie Vooruit-Groen dan ook aan om dit participatietraject onverwijld op te starten met het oog op de ontwikkeling van een gemeentelijk klimaatactieplan dat gedragen wordt door alle gemeentelijke stakeholders.

Tom Claessen licht toe.

Kenny Viskens antwoordt als volgt:

"Zoals er tijdens verschillende voorgaande gemeenteraden al is gemeld hebben we als gemeente in samenwerking met IOK en de Provincie al een heel voorbereidingstraject afgelegd met als uiteindelijk doel het Arendonks energie- en klimaatactieplan voor te stellen en goed te keuren ten laatste op de gemeenteraad van december. 

Het SECAP wordt opgehangen aan 8 bovenlokale kapstokken met telkens hun eigen doelstellingen en lokale acties:

  1. Gemeentelijk patrimonium: min 40% tegen 2030 (als opstap naar fossielvrij in 2050)
  2. Openbaar domein klimaatproof (her)inrichten
  3. Private ontwikkelingen klimaatproof sturen
  4. Bestaand privaat gebouwenpatrimonium renoveren of transformeren
  5. Systematische keuze voor alternatief vervoer
  6. Transitie van fossiel naar hernieuwbaar
  7. Groenblauwe netwerken als basis voor klimaatadaptatie
  8. Burgerparticipatie

Tijdens het laatste overleg van 1 april 2021 met de provincie werd er een concrete timing en stappenplan afgesproken waarbij er zal worden gewerkt met een kernteam, de omgevingsraad (1ste sessie half mei – uitnodiging volgt binnenkort) en een burgerparticipatie in de vorm van klimaattafels die we organiseren in de periode eind juni – begin juli, en dit liefst fysiek.

Dit traject zal ertoe leiden dat een gedragen voorstel tot SECAP zal worden voorgelegd aan de verschillende adviesinstanties in september, zodoende dat we de maand oktober nog hebben om eventueel bij te sturen en aan te passen alvorens we het definitieve plan op de gemeenteraad brengen van 8 november. 

Gelet op dit voorgestelde traject gaan wij dit ingediende agendapunt niet goedkeuren, omdat wij dit traject reeds aan het vormgeven zijn en al een concrete planning hebben opgemaakt, maar onthouden we dat ook jullie een betrokken partner willen zijn in dit traject."

Tom Claessen verwijst naar bestaande voorbeelden van participatietrajecten, ondermeer in Turnhout (klimaatkamers), Pelt en Opwijk. In Opwijk wordt beroep gedaan op Hoplr, een interessant digitaal platform. Hoplr is ook in Arendonk actief. Hij is, hoewel het toegevoegd dagordepunt niet wordt goedgekeurd, tevreden dat er in die zin wordt gehandeld. 

Aanleiding en context

Klimaatverandering is één van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd die actie en samenwerking vereist tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld.

Lokale overheden zijn de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat.

De beperking van en de aanpassing aan klimaatverandering kunnen meerdere voordelen opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen.
Dit omvat:

  • de opbouw van inclusieve, klimaatbestendige, energie-efficiënte gemeenschappen
  • de verbetering van de levenskwaliteit
  • de stimulering van investeringen en innovatie
  • de bevordering van de lokale economie
  • het scheppen van banen
  • de versterking van de betrokkenheid van en de samenwerking tussen belanghebbenden

Lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie te bieden aan burgers en zo bij te dragen aan een lagere energieafhankelijkheid en de bescherming van kwetsbare consumenten.

De gemeenteraad besliste op 9 september 2019 om als Gemeente Arendonk het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Covenant of Mayors for Climate & Energy) te ondertekenen en nam daarbij kennis van bijhorende engagementen. De gemeenteraad gaf met deze beslissing het mandaat aan de burgemeester om het toetredingsformulier te ondertekenen.

Met de ondertekening van het burgemeestersconvenant nam de onze burgemeester in naam van Gemeente Arendonk het engagement om een actieplan voor duurzame energie en klimaat in te dienen binnen twee jaar na datum van het besluit van de gemeenteraad.

Daarnaast besliste de gemeenteraad op dezelfde zitting van 9 september 2019 om, na kennisname van de bijhorende engagementen, als gemeente Arendonk het meerpartijen-engagement Kempen2030 te ondertekenen. Met deze ondertekening engageerde Gemeente Arendonk zich voor:

  • Een slagkrachtig en integraal lokaal klimaatbeleid, met expliciete en voldoende concrete verankering van de doelstellingen in de beheers- en beleidscyclus van het lokaal bestuur, inclusief het voorzien van het nodige personeel en budget binnen de meerjarenbegroting (bij voorkeur over de beleidsdomeinen heen).
  • De opmaak van een gemeentelijk klimaatactieplan (Sustainable Energy and Climate Action Plan of ‘SECAP’) binnen de twee jaar na ondertekening.
  • De uitvoering van acties uit het gemeentelijk klimaatactieplan.
  • Een stappenplan voor investeringen in het gemeentelijk patrimonium om zo tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.
  • Aanduiding van vast aanspreekpunt binnen het lokaal bestuur voor interne afstemming en informatiedoorstroming.
  • Installatie (verderzetten) van een kernteam met vertegenwoordiging van het managementteam en het college, dat halfjaarlijks samenkomt voor opvolging van de acties. Dit kan gebundeld, of opgesplitst in een strategisch en operationeel overleg.
  • De inzet van gemeentelijke communicatiekanalen voor communicatie over project en acties op regelmatige basis (met input vanuit het partnerschap).
  • De opstart van een gemeentelijk participatietraject om burgers actief te betrekken bij de uitvoering van klimaatacties.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist tot de onmiddellijke opstart van het participatietraject gemeentelijk klimaatactieplan.

Artikel 2

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de opdracht om de gemeentelijke omgevingsraad op de kortst mogelijke termijn samen te roepen teneinde dit participatietraject gemeentelijk klimaatactieplan in samenwerking met de omgevingsraad gestalte te geven.