Terug
Gepubliceerd op 29/06/2021

2021_GR_00092 - Reglement projectsubsidie gemeenschapsvormende projecten - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 28/06/2021 - 20:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Alek Dom, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Rob Blockx, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Joannes Wijnen, raadslid; Joke Segers, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Michiel Wils, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Kristine Nijs, algemeen directeur wnd.; Koen Lefelon, deskundige IT; Kris Wouters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Karolien Verbeek, raadslid

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00092 - Reglement projectsubsidie gemeenschapsvormende projecten - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Alek Dom, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Rob Blockx, Marina Gys, Benny Maes, Joannes Wijnen, Joke Segers, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Leny Noboa, Michiel Wils, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Bianca Verachtert, Kristine Nijs, Koen Lefelon, Kris Wouters
Stemmen voor 22
Marina Gys, Boud Westhof, Davy Cools, Tom Claessen, Leny Noboa, Bianca Verachtert, Gunther Hendrickx, Jef Van Steenbergen, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Joke Segers, Rob Blockx, Alek Dom, Benny Maes, Gunter Spapen, Rik Nys, Joannes Wijnen, Mariska Vogels, Michiel Wils, Rudy Panis
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00092 - Reglement projectsubsidie gemeenschapsvormende projecten - Goedkeuring 2021_GR_00092 - Reglement projectsubsidie gemeenschapsvormende projecten - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het projectsubsidiereglement voor gemeenschapsvormende projecten wordt aangepast, omdat er geen eenmalig bruikbare materialen meer gebruikt mogen worden en we dit daarom niet langer kunnen subsidiëren. Verenigingen kunnen voorlopig nog eenmalig bruikbare materialen gebruiken, mits zij 90% van deze materialen recycleren.

Juridische grond

Art. 5.3.12.2 VLAREMA: Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik. 

Aanleiding en context

Vernieuwende projecten gericht op gemeenschapsvorming worden gestimuleerd met een projectsubsidie.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Algemene bepalingen

Het gemeentebestuur van Arendonk kan jaarlijks projectsubsidies verlenen aan gemeenschapsvormende projecten.

De toekenning van deze subsidie gebeurt binnen de hiervoor voorziene kredieten in het uitgavebudget 6493000/B4/0739 (MJP001177). Het bedrag aan subsidies dat kan worden uitgekeerd, mag het bedrag dat voorzien is niet overschrijden.

De subsidies worden verleend volgens de voorwaarden en procedures die in dit reglement zijn vastgelegd.

Artikel 2

Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op de toekenning van subsidies aan vernieuwende, gemeenschapsvormende projecten en kan enkel worden aangevraagd door:

  • Cultuurverenigingen en buurtverenigingen die erkend zijn door het gemeentebestuur
  • Een samenwerkingsverband van de eerder vernoemde verenigingen
  • Verenigingen die deel uitmaken van een andere Arendonkse adviesraad
  • Arendonkse adviesraden
  • Een groep Arendonkenaren die (niet als vereniging) occasioneel een project organiseert

Volgende instanties zijn uitgesloten: vakbonden, mutualiteiten, politieke partijen, beroepsverenigingen, gemeentelijke diensten, verzelfstandigde agentschappen en OCMW.

De aanvrager is verantwoordelijk voor de uitwerking, organisatie en de financiële afhandeling van het project. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor activiteiten die organisatoren ondernemen in het kader van het subsidiereglement.

Artikel 3

Voorwaarden

De subsidie kan enkel worden toegekend aan vernieuwende projecten die op Arendonks grondgebied georganiseerd worden en voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Gericht op gemeenschapsvorming;
  • De normale werking van de aanvragende vereniging overstijgen;
  • Openbaar karakter: toegankelijk voor alle inwoners van Arendonk (ruimer dan eigen leden en aanhang);
  • Uitgebreid bekendgemaakt;
  • Eenzelfde project komt slechts eenmaal in aanmerking voor de projectsubsidie;
  • Fuiven, bals, eetmalen, sportmanifestaties, opleidingen en cursussen komen niet in aanmerking voor een projectsubsidie. Dit is geen eindige lijst. Elke aanvraag wordt voorgelegd aan de cultuurraad en vervolgens aan het college van burgemeester en schepenen. 
De organisatie vermeldt het logo van de gemeente Arendonk of ‘met steun van gemeente Arendonk’ op alle promotiematerialen

Artikel 4

Beperking

Per aanvrager kan maximum 1 project per jaar worden ingediend. Evenementen of projecten waarvoor reeds een andere gemeentelijke toelage of tussenkomst is voorzien kunnen geen aanspraak maken op de projectsubsidie.

Evenementen of projecten die reeds betoelaagd worden door een ander subsidiekanaal (TPA, Erfgoedcel Noorderkempen …) komen eveneens niet in aanmerking voor de projectsubsidie.

Artikel 5

Aanvraag

De subsidie kan ten vroegste 12 maanden en uiterlijk 3 maanden voor datum van het evenement worden aangevraagd op het daartoe bestemde aanvraagformulier dat door de cultuurdienst ter beschikking wordt gesteld. Daarna komt de aanvrager het geplande project toelichten op de algemene vergadering van de cultuurraad.

Op het aanvraagformulier dienen naast de gegevens van de aanvrager volgende zaken te worden opgegeven:

  • Plaats en tijdstip van het project;
  • Raming van de te verwachten kosten en opbrengsten;
  • Inhoudelijke beschrijving van het project en de doelgroep;
  • Wijze van bekendmaking;
  • Alle verplichte verzekeringen en vergunningen.

Een project kan niet gesubsidieerd worden indien het aanvraagformulier niet volledig werd ingevuld.

Artikel 6

Beoordeling

De aanvragen worden beoordeeld en al dan niet goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen na voorafgaandelijk advies door de cultuurraad.

Artikel 7

Verslag

Uiterlijk 1 maand na afloop dient de aanvrager een verslag in bij de cultuurdienst met vermelding van volgende gegevens en bijlagen:

  • Geschat aantal deelnemers;
  • Duidelijk overzicht van de gemaakte kosten met inbegrip van de betalingsbewijzen;
  • Flyer of ander promotiemiddel dat werd gebruikt om de activiteit bekend te maken;
  • Evaluatie van het verloop van de activiteit.

Artikel 8

Kosten die in aanmerking komen voor subsidie

Enkel kosten die rechtstreeks verband hebben met het evenement of het project komen in aanmerking voor subsidiëring. Volgende uitgaven komen in aanmerking voor de projectsubsidie:

  • Huurgelden voor infrastructuur en de daaraan gekoppelde kosten;
  • Huurgelden voor sport-, spel- en audiovisueel materiaal;
  • Uitkoopsommen en honoraria;
  • Auteursrechten, sabam, billijke vergoeding;
  • Promotiekosten;
  • Verzekeringen.

Artikel 9

Betaling

De aanvragen worden chronologisch behandeld. Indien er meer aanvragen binnenkomen dan de budgettaire ruimte toelaat, worden de toelagen uitgekeerd aan de projecten die het eerst werden afgeleverd bij de cultuurdienst. 

De projectsubsidie zal worden uitgekeerd als werkingstoelage. Deze beperkt zich tot 75 % van de aangetoonde kosten met een maximum van 750 euro per project. Voor grote evenementen kan uitzonderlijk op advies van de cultuurraad en mits goedkeuring van het schepencollege worden afgeweken van het maximum van 750 euro, waarbij de uiteindelijke werkingstoelage echter nooit meer dan 1 000 euro kan bedragen.

De werkingstoelage wordt uiterlijk 2 maanden na het indienen van het verslag, met inbegrip van duidelijke betalingsbewijzen, uitbetaald. 

Artikel 10

Controle

Het college van burgemeester en schepenen heeft steeds het recht te laten controleren of de ingediende aanvraag en bijhorend verslag correct en waarheidsgetrouw is. Als blijkt dat een organisator onjuiste gegevens heeft verstrekt en daardoor onterecht subsidies heeft verkregen, kan dit leiden tot het terugvorderen van de onrechtmatig toegekende toelage en uitsluiting van deze en andere gemeentelijke toelagen en subsidies.

Artikel 11

Slotbepalingen

Met ingang van heden vervangt dit reglement het projectsubsidiereglement voor gemeenschapsvormende projecten, goedgekeurd door de gemeenteraad op 10 februari 2014.