Na onderhandelingen met de VVSG en OFP Provant op 17 december 2021 werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.
Tot op heden is het bestuur aangesloten bij OFP Prolocus met een defined benefit-regeling/ vaste prestaties-regeling.
OFP Prolocus heeft haar structuur hervormd en bijkomend een defined contribution-regeling/ vaste bijdragen-regeling ingevoerd.
Het bestuur moet nu een keuze maken of ze overstappen naar de DC-regeling. Bij deze regeling krijgen de personeelsleden die uit de DB-regeling komen de keuze. Nieuwe personeelsleden vanaf 1 januari 2024 vallen dan automatisch onder de DC-regeling.
Saskia Lommelen van Nexyan heeft een uitgebreide toelichting gegeven aan het college van burgemeester en schepenen over de verschillende mogelijkheden en keuzes die moeten gemaakt worden door het bestuur.
Tijdens deze toelichting werden de criteria besproken om de DC-regeling te overwegen. Een DC-regeling houdt voor de werkgever een risicovermindering in en naar de werknemer past een uitkering in kapitaal meer bij een moderne werkgever. Bij een DC-regeling wordt er in tegenstelling tot bij de DB-regeling een overlijdensdekking voorzien.
Bij een DB regeling belooft de werkgever een vast bedrag aan de gepensioneerde. Hierdoor ligt het risico volledig bij de werkgever. De gepensioneerde krijgt een geïndexeerd bedrag ondanks het rendement, dit brengt dus een risico met zich mee. Dit was het geval in 2022, we zaten dan met een tekort van 25 648,74 €. Dit moeten we gespreid over 5 jaar bijpassen. Hierdoor moet er ook 30% meer gebudgetteerd worden vanaf 2024.
Bij een DC regeling zullen we nooit moeten bijpassen als werkgever. Er wordt een kapitaal uitgekeerd aan de gepensioneerde op basis van het behaalde rendement en de hoogte van de bijdrage. Hierdoor is er minder risico voor de werkgever aan verbonden. De gepensioneerde kan nog kiezen om het kapitaal in rente te ontvangen.
Bij de DC regeling is er ook een overlijdensdekking voorzien, dat is bij de DB regeling niet voorzien.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bijdragen van de werkgever. Lokaal bestuur Arendonk kiest voor de step rate bijdrage die de DB-bijdrage benadert = 4,2% S1 + 5,9% S2 + 9,7% S3.
Een vergelijking van de verschillende formules en kostprijs werden gevoegd in bijlage.
Op het onderhandelingscomité van 20 april 2023 werd een protocol van akkoord afgesloten.
Het college van burgemeester en schepenen heeft binnen de defined contribution-regeling voor de steprate gekozen met volgende formule 4,2% x S1+ 5,9% x S2 + 9,7% x S3 = € 168 656,72.
De OCMW raad keurt deze beslissing goed.