Op vraag van ACVOD werd op het onderhandelingscomité van 20 april 2023 de opnametermijn van het rouwverlof gewijzigd. De administratie staat achter deze gevraagde wijziging. Drie of vier dagen omstandigheidsverlof nemen tussen de dag van overlijden en begrafenis is vaak onmogelijk omdat er vb. een weekend bij inzit en daardoor zouden de personeelsleden al dagen kunnen verliezen. Deze maatregel is er net gekomen om rouwende personeelsleden meer te ondersteunen.
Er wordt voorzien dat het rouwverlof art.283 aangepast wordt naar analogie van de andere omstandigheidsverloven waarbij dit binnen de 30 kalenderdagen van de gebeurtenis mag opgenomen worden.
De syndicale organisaties hebben op 20 april 2023 een protocol van akkoord ondertekend.
Deze wijziging treedt in werking vanaf nu.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijziging van hoofdstuk 9: Het omstandigheidsverlof van de rechtspositieregeling goed.
Deze beslissing zal voor verder gevolg overgemaakt worden aan de Administratie Binnenlandse Aangelegenheden van de Vlaamse Gemeenschap te Antwerpen.
Er werd een nieuwe maatregel rond loopbaanonderbreking toegevoegd: 'recht op zorgverlof'.
Deze vijf al dan niet aaneensluitende dagen zijn onbetaald.
De syndicale organisaties hebben op 20 april 2023 een protocol van akkoord verleend.
Afdeling VI Recht op zorgverlof moet worden toegevoegd aan de rechtspositieregeling.
De toevoeging van afdeling VI recht op zorgverlof van de rechtspositieregeling voor het OCMW personeel wordt goedgekeurd.
Deze beslissing zal voor verder gevolg overgemaakt worden aan de Administratie Binnenlandse Aangelegenheden van de Vlaamse Gemeenschap te Antwerpen.
Na onderhandelingen met de VVSG en OFP Provant op 17 december 2021 werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.
Tot op heden is het bestuur aangesloten bij OFP Prolocus met een defined benefit-regeling/ vaste prestaties-regeling.
OFP Prolocus heeft haar structuur hervormd en bijkomend een defined contribution-regeling/ vaste bijdragen-regeling ingevoerd.
Het bestuur moet nu een keuze maken of ze overstappen naar de DC-regeling. Bij deze regeling krijgen de personeelsleden die uit de DB-regeling komen de keuze. Nieuwe personeelsleden vanaf 1 januari 2024 vallen dan automatisch onder de DC-regeling.
Saskia Lommelen van Nexyan heeft een uitgebreide toelichting gegeven aan het college van burgemeester en schepenen over de verschillende mogelijkheden en keuzes die moeten gemaakt worden door het bestuur.
Tijdens deze toelichting werden de criteria besproken om de DC-regeling te overwegen. Een DC-regeling houdt voor de werkgever een risicovermindering in en naar de werknemer past een uitkering in kapitaal meer bij een moderne werkgever. Bij een DC-regeling wordt er in tegenstelling tot bij de DB-regeling een overlijdensdekking voorzien.
Bij een DB regeling belooft de werkgever een vast bedrag aan de gepensioneerde. Hierdoor ligt het risico volledig bij de werkgever. De gepensioneerde krijgt een geïndexeerd bedrag ondanks het rendement, dit brengt dus een risico met zich mee. Dit was het geval in 2022, we zaten dan met een tekort van 25 648,74 €. Dit moeten we gespreid over 5 jaar bijpassen. Hierdoor moet er ook 30% meer gebudgetteerd worden vanaf 2024.
Bij een DC regeling zullen we nooit moeten bijpassen als werkgever. Er wordt een kapitaal uitgekeerd aan de gepensioneerde op basis van het behaalde rendement en de hoogte van de bijdrage. Hierdoor is er minder risico voor de werkgever aan verbonden. De gepensioneerde kan nog kiezen om het kapitaal in rente te ontvangen.
Bij de DC regeling is er ook een overlijdensdekking voorzien, dat is bij de DB regeling niet voorzien.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bijdragen van de werkgever. Lokaal bestuur Arendonk kiest voor de step rate bijdrage die de DB-bijdrage benadert = 4,2% S1 + 5,9% S2 + 9,7% S3.
Een vergelijking van de verschillende formules en kostprijs werden gevoegd in bijlage.
Op het onderhandelingscomité van 20 april 2023 werd een protocol van akkoord afgesloten.
Het college van burgemeester en schepenen heeft binnen de defined contribution-regeling voor de steprate gekozen met volgende formule 4,2% x S1+ 5,9% x S2 + 9,7% x S3 = € 168 656,72.
De OCMW raad keurt deze beslissing goed.
Door een wijziging van het decreet lokaal bestuur moeten alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er een oprichten. Op 17 april 2023 gaf de raad voor maatschappelijk welzijn goedkeuring aan de oprichting van de deontologische commissie. De deontologische commissie voor de raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor:
Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn die toegevoegd wordt als voorzitter van de deontologische commissie. De voorzitter wordt bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet lokaal bestuur door 1° het gemeenteraadslid waaraan de voorzitter zijn bevoegdheid schriftelijk heeft opgedragen of 2° het gemeenteraadslid met de hoogste rang of een ander gemeenteraadslid in volgorde van rang. De secretaris is de algemeen directeur, bij verhindering zijn afgevaardigde.
Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.
Volgende voordrachten werden ontvangen:
De deontologische commissie voor de raad voor maatschappelijk welzijn wordt samengesteld als volgt:
In de meerjarenplanning van gemeente Arendonk stond het werken op afspraak ingeschreven onder 'kwaliteit van dienstverlening AP000002'. Door de coronapandemie hebben we als gemeente de voordelen van werken op afspraak ontdekt. Het bestuur zou dit principe willen behouden na de pandemie.
Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. Zo willen we de digitale klik met de burger versterken.
Het project Gemeente zonder gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse Regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. De Europese Unie financiert het initiatief mee vanuit het economische herstelinstrument via NextGenerationEU.
Binnen deze projectoproep hebben wij als gemeente Arendonk samen met Haaltert en Herenthout, een projectaanvraag ingediend 'Digitaal op afspraak' en is dit project goedgekeurd, waardoor wij middelen ontvangen vanuit het relanceplan om dit verder uit te werken.
Er is niet gegund bij het vorige bestek. Om deze reden wordt de opdracht opnieuw uitgeschreven met enkele aanpassingen in het bestek. De voornaamste aanpassing is het geven van een demo en dat er een rechtstreekse afspraak moet kunnen geboekt worden op de aanmeldingszuil.
Door de projectoproep Gemeente Zonder Gemeentehuis is de mogelijkheid ontstaan om een deel van de investering, die nodig is om te werken op afspraak, te recupereren.
Ons project is aanvaard door Gemeente Zonder Gemeentehuis en we kunnen nu starten met de uitrol ervan.
Hoe ziet het projectverloop eruit:
We geven burgers de mogelijkheid om thuis online een afspraak te maken. Zij krijgen te zien wanneer er nog een afspraak vrij is en kunnen deze reserveren zonder tussenkomst van een medewerker. Zo hoeven ze het sociaal huis niet te contacteren tijdens de kantooruren voor een afspraak of te wachten op antwoord via mail.
Wij kunnen als OCMW bepalen voor welke zaken burgers een online afspraak kunnen maken. Hierdoor kunnen we de burgers bij het maken van de afspraak al direct informeren over welke documenten zij eventueel moeten meebrengen voor hun afspraak. Op deze manier kunnen we voorkomen dat burgers nodeloos naar het sociaal huis komen.
Door te werken op afspraak is er geen of een beperkte wachttijd voor de burgers.
Medewerkers kunnen de afspraak, indien nodig, voorbereiden, aangezien zij vooraf weten waarvoor de burger een afspraak heeft gemaakt. Dit zorgt voor een efficiëntere werking en een vlotter verloop van de afspraak. Medewerkers zijn beter voorbereid en kunnen hierdoor ontspannen werken.
Door de online afspraak, kunnen we ook een klantgeleidingssysteem installeren, waardoor de burger direct weet tot welk loket hij zich moet wenden. Hierdoor hoeven ze niet eerst langs het onthaal te passeren. Het onthaal krijgt op deze manier tijd vrij om mensen te helpen die digitaal niet mee zijn, wat weer past in het e-inclusie verhaal.
Samen met het boeken van een afspraak wordt het voor bv. informatieve vragen mogelijk als burger om niet meer naar het sociaal huis te hoeven komen en wordt je verder geholpen door een medewerker via een digitale afspraak: chat of videobellen.
De OCMW raad keurt het bestek in het kader van het project 'Digitaal op afspraak' van de gemeenten Haaltert, Herenthout en Arendonk goed, zoals in bijlage voorgesteld.
De agenda van de algemene vergadering van 25 mei 2023 van IOK bevat volgende agendapunten:
De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 25 mei 2023.
De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het negatieve resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.
De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager, Boudewijn Westhof op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022 goed te keuren.
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022, goed te keuren.
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Heist‑op-den-Berg, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de dienstverlenende vereniging IOK.
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Nijlen, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de dienstverlenende vereniging IOK.
OCMW Arendonk is aangesloten bij TMVS dv.
OCMW Arendonk werd per aangetekend schrijven van 6 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van TMVS van 20 juni 2023.
Het dossier met documentatiestukken werd tevens ook overgemaakt aan de gemeente.
Statuten van TMVS dv
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Jaarvergadering TMVS dv van 20 juni 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger Rob Blockx (plaatsvervangend vertegenwoordiger Luc Bouwen) op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 20 juni 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Jaarvergadering.
Een afschrift van dit besluit zal via elektronische post naar het e-mailadres 20230620AVTMVS@farys.be verzonden worden.
OCMW Arendonk is mede-oprichter van de vzw Woonzorggroep Arendonk.
Op 11 maart 2019 en op 14 maart 2022 koos de raad voor maatschappelijk welzijn volgende leden van de raad voor maatschappelijk welzijn als vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
De afgevaardigde leden van de raad voor maatschappelijk welzijn in een woonzorgvereniging of -vennootschap handelen volgens de instructies van de raad voor maatschappelijk welzijn door wie ze zijn aangewezen.
OCMW Arendonk werd per e-mail van 27 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Woonzorggroep Arendonk van 15 mei 2023. Het dossier met documentatiestukken werd tevens overgemaakt aan de gemeente.
Artikel 511 en 515 decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Woonzorggroep Arendonk van 15 mei 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt haar vertegenwoordigers op om namens het bestuur hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Woonzorggroep Arendonk van 15 mei 2023.
Een afschrift van dit besluit zal via elektronische post naar het directiesecretariaat van het Centrum Gedeelde Diensten verzonden worden.
Op dinsdag 9 mei 2023 zal Bouwmaatschappij De Noorderkempen cvba omgevormd worden tot Woonmaatschappij De Noorderkempen bv. De gemeente Arendonk is één van de vijf gemeentes in het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen en aandeelhouder in de organisatie.
In de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 werd mevrouw Mariska Vogels aangeduid als volmachtdrager in de Algemene Vergaderingen en schepen Marina Gys aangeduid als kandidaatbestuurder van Bouwmaatschappij De Noorderkempen cvba namens OCMW Arendonk.
Door de omvorming tot woonmaatschappij dienen er opnieuw mandatarissen aangesteld te worden om te zetelen in de beheersorganen van De Noorderkempen.
Het vast bureau en schepenen stelt volgende kandidaten voor:
Mevrouw Mariska Vogels wordt aangeduid als volmachtdrager in de Algemene Vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen bv.
Mevrouw Marina Gys wordt aangeduid als eerste kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van Woonmaatschappij De Noorderkempen bv.
De heer Rob Blockx wordt aangeduid als tweede kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van Woonmaatschappij De Noorderkempen bv.
OCMW Arendonk is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
OCMW Arendonk werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 met de volgende agendapunten:
Er wordt rekening gehouden met de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering en de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet herhaald worden voor elke algemene vergadering.
Er zijn geen redenen om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 goedgekeurd.
De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De gevolgen van de coronacrisis hebben de ouderenzorg sterk getroffen door een oversterfte bij oudere mensen waardoor enerzijds de bezetting van het woonzorgcentrum en anderzijds de gemiddelde zorgzwaarte van de bewoners drastisch is gedaald.
Daarnaast zijn de loonkosten, energieprijzen en grondstoffenprijzen stevig toegenomen als gevolg van de mondiale crisis naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.
Beide elementen hebben een rechtstreekse impact gehad op zowel de ontvangsten als de uitgaven, en dus ook op het resultaat.
Deze situatie vereist bijsturing door het beleid.
Een van de bijsturingen is de vraag naar bijkomende financiële engagementen van het OCMW Arendonk
Er wordt aan het OCMW van Arendonk gevraagd om de meerkosten voor de ex St Isabella medewerkers te financieren voor een totaal bedrag van 110 574 euro per jaar, en dit vanaf 2023.
Deze meerkosten komen voort uit:
De raad voor maatschappelijk welzijn erkent de nood aan een remediëringsplan en keurt het engagement van het vast bureau goed waarbij deze zich engageert om de nodige stappen te ondernemen tot voorbereiding van een aanpassing meerjarenplan om deze bijkomende financiering te kunnen aangaan voor de verdere looptijd van het meerjarenplan.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het engagement van het vast bureau goed.
De sociale dienst, onze partnerorganisatie Tel-Oor en de armoede-adviesraad merken de toenemende vraag naar voedsel- en materiële hulp. We vermoeden dat deze behoefte zal toenemen door de energie-armoede. Hierdoor zullen mensen steeds minder beschikbaar budget hebben voor het aankopen van voeding en essentiële materiële zaken.
De POD Maatschappelijke Integratie beheert de aanvragen van OCMW's en armoedeorganisaties om beroep te doen op EU-overschotten.
Het vast bureau keurde op 21 juli 2022 goed om van start te gaan met het FEAD-projecten en gaf de opdracht een reglement op te stellen.
Voedsel- en materiële hulp kan een armoedebeleid flankerend ondersteunen maar zal niet leiden tot het uitbannen van (kans)armoede. De (kans)armoede-problematiek is daartoe te complex.
De vraag naar voedselhulp stijgt. De sociale dienst verwijst meer door naar de ophaalpunten buiten onze gemeente (bv. Grensloos in Ravels). We zien ook dat meer mensen beroep doen op onze bestaande materiële hulpverleningen, zoals de pamperbank en de fietsbieb. De schooldirecties merken ook vaak dat kinderen met 'lege brooddozen' naar school komen.
Met de hogere energiefacturen zal elk gezin minder saldo overhouden voor de aankoop van andere primaire goederen. Mensen in armoede voelen dit zeer snel en hebben geen reserves om dit op te vangen.
Aan de hand van een puntensysteem kunnen mensen een eigen keuze maken tussen een ruim aanbod producten zonder het gevoel te hebben in gedrang te komen. Op deze manier zetten we in op eigenaarschap en gaan we voedselverspilling tegen. Daarnaast begeleiden we mensen en moedigen we hen aan deel te nemen aan andere initiatieven zoals Tel-Oor, dit om geen afhankelijkheid te creëren van het aanbod.
Dit project kadert in SDG: SDG 1 geen armoede, SDG 2 geen honger en SDG 3 goede gezondheid en welzijn.
De sociale dienst bepaalt een duidelijke nood bij de cliënt aan extra ondersteuning op vlak van droge voeding en materiële ondersteuning. Hierbij wordt een klein financieel onderzoek gedaan op basis van de REMI-tool of leefgeldnorm.
De bedeling van de producten gebeurt op basis van een puntensysteem. Punten worden toegewezen naargelang de samenstelling van het gezin als volgt: 1 volwassene krijgt 40 punten, 15 punten per extra volwassene (volw = vanaf 12 jaar), 10 punten per kind extra (kind = onder 12 jaar).
Het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist op basis van een individuele situatie om uitzonderingen toe te laten op basis van de criteria van doelgroepbepaling en de hoeveelheid van materiële ondersteuning.
De sociale dienst begeleidt de cliënt verder zodat mensen niet afhankelijk worden van dit materiële aanbod.