Terug
Gepubliceerd op 29/06/2023

2023_GR_00085 - Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) gemeente Arendonk - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Alek Dom, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Rob Blockx, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Joannes Wijnen, raadslid; Joke Segers, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Maud Vosters, raadslid; Frank Goris; Kris Wouters, algemeen directeur

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Voorzitter

Alek Dom, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00085 - Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) gemeente Arendonk - Goedkeuring

Aanwezig

Alek Dom, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Rob Blockx, Marina Gys, Benny Maes, Joannes Wijnen, Joke Segers, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Leny Noboa, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Bianca Verachtert, Maud Vosters, Frank Goris, Kris Wouters
Stemmen voor 23
Marina Gys, Boud Westhof, Davy Cools, Tom Claessen, Leny Noboa, Bianca Verachtert, Gunther Hendrickx, Jef Van Steenbergen, Frank Goris, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Maud Vosters, Joke Segers, Rob Blockx, Benny Maes, Gunter Spapen, Rik Nys, Joannes Wijnen, Mariska Vogels, Rudy Panis, Alek Dom
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00085 - Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) gemeente Arendonk - Goedkeuring 2023_GR_00085 - Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) gemeente Arendonk - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In uitvoering van het Koninklijk Besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019 en de wet van 15 mei 2007 betreffende civiele veiligheid heeft de gemeente Arendonk en in het bijzonder de intergemeentelijke veiligheidscel een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) opgesteld.

Elke gemeente of stad in België is verplicht een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) op te maken dat het multidisciplinair optreden regelt en de algemene richtlijnen en de nodige informatie bevat om het beheer van een noodsituatie te verzekeren.

Argumentatie

Onder noodsituatie verstaat men elke gebeurtenis die schadelijke gevolgen voor het maatschappelijk leven veroorzaakt of kan veroorzaken, zoals een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, een ernstige bedreiging ten opzichte van het leven of de gezondheid van personen en/of ten opzichte van belangrijke materiële belangen, en waarbij de  coördinatie van de bevoegde actoren, inclusief de disciplines, is vereist om de dreiging weg te nemen of om de nefaste gevolgen van de gebeurtenis te beperken.

Het voorliggende ANIP werd opgesteld na een grondige risico-inventaris en risicoanalyse.

Actoren in de noodplanning, iedere noodsituatie wordt bestreden door diverse disciplines.

Er worden vijf disciplines onderscheiden, namelijk:

  • discipline 1: de hulpverleningsoperaties
  • discipline 2: de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening
  • discipline 3: de politie
  • discipline 4: de logistieke steun (technische dienst, Civiele bescherming, Defensie)
  • discipline 5: alarmering van en de informatie aan de bevolking

Noodplanning vereist een gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende disciplines. Dit betekent dat elke discipline voldoende haar taken kent, dat er overleg is tussen de verschillende disciplines en dat de beslissingen die tijdens noodsituaties genomen worden, eenduidig en uitvoerbaar genomen worden. De coördinatie gebeurt uiteraard binnen iedere discipline op zich.

Bij de operationele coördinatie ligt de coördinatie in de handen van de directeur commando post operaties (Dir. CP-OPS). De operationele commandopost is de bevelstructuur op het terrein. Het is een communicatieknooppunt naar de verschillende disciplines en autoriteiten. De commandopost bevat vertegenwoordigers van de verschillende disciplines.

Afhankelijk van de ernst van de noodsituatie of de geografische spreiding zijn er drie mogelijke fases en één operationele coördinatie.

De gemeentelijke fase wordt afgekondigd wanneer de noodsituatie zich geografisch beperkt tot een gemeente, dit is tevens de bevoegdheid van de burgemeester. De provinciale fase wordt van kracht wanneer onder andere meerdere gemeenten getroffen worden, bijvoorbeeld bij wateroverlast, dit is de bevoegdheid van de gouverneur. De federale fase wordt van kracht, wanneer de nationale veiligheid in het gedrang komt of bij epidemieën zoals covid-19, vogelgriep, terrorisme …

Het ANIP vermeldt een duidelijke omschrijving van de wetgeving, de risico’s, afspraken tussen de verschillende disciplines, wie de verantwoordelijken zijn voor de verschillende  disciplines en de organisaties hiervan. Overigens de informatiedeling aan de bevolking en via welke kanalen, organisatie van het coördinatiecomité van de burgemeester, ondersteuning en informatiebronnen staan ook in het ANIP.

Het ANIP voor gemeente Arendonk werd uitgewerkt binnen de intergemeentelijke veiligheidscel Arendonk-Ravels. Hier zijn de verschillende disciplines brandweer, politie, medische diensten, logistiek en communicatie bij betrokken. De redactie van het ANIP ligt in handen van de noodplanningscoördinator van Noodplanning Noorderkempen.

Het nieuwe ANIP Arendonk is goedgekeurd door de intergemeentelijke veiligheidscel Arendonk-Ravels op 1 juni 2023.

Het nieuwe ANIP Arendonk is goedgekeurd door de burgemeester op 2 juni 2023.

Het voorliggend ANIP is een levendig document dat te allen tijde moet kunnen worden aangepast in functie van aanduiding verantwoordelijken, wijzigingen contactgegevens, terreurdreigingsniveau 2 ... Het  document wordt op frequente wijze, minimaal om de 6 maanden bijgewerkt met nieuwe data voor onder andere de actiekaarten en infofiches.

De Federale Dienst Gouverneur Antwerpen, dienst noodplanning ontvangt het ANIP Arendonk ter advies en voor goedkeuring door de Gouverneur.

Het ANIP Arendonk van 13 november 2017 moet worden opgeheven door de gemeenteraad.

Juridische grond

  • Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende artikel 133, 134 en 135.
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van  bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
  • De wet betreffende civiele veiligheid van 15 mei 2007, meer bepaald artikel 9 die bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is op gemeentelijk niveau.
  • Artikel 40 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017.
  • Koninklijk besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor de crisisgebeuren en situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
  • Koninklijk besluit van 10 juni 2014 omtrent de opdrachten en taken van civiele veiligheid.
  • Koninklijk besluit van 23 februari 2018 betreffende de verzending van een kort tekstbericht in geval van dreigend gevaar of grote ramp.
  • Koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019, meer bepaald artikel 1 en 3 dat de burgemeester bevoegd is op gemeentelijk niveau.
  • Ministeriële omzendbrief van 25 juli 2017 betreffende het psychosociaal interventieplan van discipline 2 dringende geneeskundige hulpverlening.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 13 november 2017 houdende de goedkeuring van het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) gemeente Arendonk.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 14 september 2020 betreffende oprichting van en participatie in Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het algemeen nood- en interventie plan (ANIP) van de gemeente Arendonk goedgekeurd op de gemeenteraad van 13 november 2017 wordt opgeheven.

Artikel 2

Het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) van de gemeente Arendonk wordt als bijlage bij onderhavige beslissing aanvaard en goedgekeurd.

Artikel 3

Aan alle bestemmelingen opgenomen in het ANIP wordt het ANIP via een digitaal exemplaar overgemaakt.

Artikel 4

Het ANIP van de gemeente Arendonk wordt voorgelegd aan de gouverneur ter goedkeuring.