Handhaving is een belangrijk aspect van het omgevingsbeleid. Zonder in te zetten op handhaving bestaat de kans dat het gekozen beleid dode letter blijft.
Omgevingshandhaving is erop gericht om de goede ruimtelijke ordening te bewaren, mens en milieu te beschermen, de leefkwaliteit in het algemeen te verbeteren en misdrijven en inbreuken in de toekomst te vermijden. Handhaving is geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken. Bij de aanpak van schendingen primeert de redelijkheid. Om effectief tot een goede ruimtelijke ordening te komen en onaanvaardbare risico’s of hinder voor mens en milieu te vermijden, zijn preventie en herstel belangrijker dan sancties.
Het uitwerken van een handhavingsbeleid, inzake milieu en ruimtelijke ordening, én het uitschrijven van specifiek prioritair aan te pakken omgevingsproblemen binnen de eigen gemeente, geeft aan dat wordt geïnvesteerd in een beter milieu, een betere ruimtelijke ordening, een betere omgeving,…
Aangezien het inzetten van mensen en middelen beperkt is, moeten prioriteiten bepaald worden en moet een keuze gemaakt worden van de in te zetten instrumenten. Dit geldt voor alle handhavingsactoren (gewest, gemeente, intergemeentelijke dienstverlening, parket en politie). Onze gemeente is tevens aangesloten zowel bij de intergemeentelijke dienstverlening inzake milieuhandhaving als bij deze inzake handhaving ruimtelijke ordening.
Het handhavingsbeleid is een belangrijk instrument om de vooropgestelde doelstellingen inzake ruimtelijke ordening en milieu te bereiken en te ontwikkelen en vormt tegelijk een duidelijk, transparant kader waarbinnen gewerkt wordt. Dat kader wordt bij voorkeur gedragen en mede verdedigd door het lokaal bestuur, de Lokale Politie Kempen Noord-Oost (team milieu), intergemeentelijke dienstverlening handhaving van IOK, dienst grondgebiedszaken, het Vlaamse Gewest (in het bijzonder afdeling Handhaving) en het parket. Uiteraard mag dit niet strak geïnterpreteerd worden en moet het vatbaar zijn voor aanpassingen volgend op gewijzigde wetgeving of gewijzigde lokale noden.
Sedert de inwerkingtreding van het Handhavingsdecreet Omgeving zijn de bevoegdheden op gebied van handhaving ruimtelijke ordening overgeheveld naar de burgemeester en/of de gemeentelijk stedenbouwkundig inspecteur. Het college van burgemeester en schepenen heeft nog slechts een beperkt aantal bevoegdheden, zodat handhaving geen accessoire bevoegdheid meer is van het college van burgemeester en schepenen. Dit betekent dat de gemeenteraad, die volheid van bevoegdheid heeft, bevoegd is om de handhavingsprioriteiten van de gemeente Arendonk goed te keuren.
Intergemeentelijke dienstverlening handhaving - IOK
In het kader van milieuhandhaving bestaat reeds sinds 2012 een intergemeentelijke dienstverlening. Op 8 juni 2012 werd de Interlokale Vereniging Milieuhandhaving Kempen (IVMK) opgericht waarin zowel gemeenten, politiezones als IOK participeren.
Op 1 maart 2018 trad de nieuwe regelgeving rond handhaving ruimtelijke ordening in werking. Het wettelijke handhavingskader voor ruimtelijke ordening werd hierdoor meer afgestemd op de milieuhandhaving en voorziet dat naast de agenten en officieren van gerechtelijke politie nu ook verbalisanten ruimtelijke ordening, gemeentelijke stedenbouwkundige inspecteurs en burgemeesters kunnen optreden als lokale handhavingsactoren. De verbalisant en de stedenbouwkundige inspecteur kunnen ook intergemeentelijk worden aangesteld.
De gemeenteraad van Arendonk besloot op 11 maart 2019 om deel te nemen aan de intergemeentelijke dienstverlening handhaving ruimtelijke ordening van IOK en verzocht het college om de personeelsleden van IOK die als stedenbouwkundige inspecteur en als verbalisant ruimtelijke ordening worden voorgedragen en intergemeentelijk zullen optreden, aan te stellen als gemeentelijke stedenbouwkundige inspecteur en verbalisant ruimtelijke ordening.
De dienstverlening van IVMK werd intussen ingebed in de intergemeentelijke dienstverlening handhaving van IOK. Binnen deze intergemeentelijke dienstverlening treedt de interlokale milieutoezichthouder op het grondgebied van de deelnemende gemeenten op, hierin bijgestaan door experten van de juridische dienst van IOK.
Ruimtelijke ordening
De gemeente Arendonk voert al sinds 2015 een strikter beleid inzake de onvergunde weekendverblijven. Dat beleid werd vast gelegd in het handhavingsplan ruimtelijke ordening inzake weekendverblijven in Arendonk. Dat handhavingsplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017, is thans nog steeds in gebruik en wordt behouden.
Op 6 april 2022 vond een handhavingsoverleg omgeving plaats binnen de politiezone Keno, waarop onder meer de handhavingsplannen en prioriteiten van de betrokken gemeenten werden besproken.
Milieu
Voor milieu werden tot op heden nog geen lokale handhavingsprioriteiten vastgesteld. Op 22 december 2022 werd Jasper Foets, omgevingsambtenaar milieu, aangesteld als lokaal toezichthouder milieu.
Waar handhaving – ook in onze gemeente – in het verleden meestal reactief plaats vond naar aanleiding van klachten, leidt een meer proactieve aanpak tot het realiseren van een goede ruimtelijke ordening. Hiertoe kunnen doelstellingen en actiepunten opgemaakt worden, rekening houdende met de beschikbare mensen en middelen. Het vastleggen van prioriteiten is het belangrijkste en eerste te hanteren toetsingscriterium bij het inzetten en voortzetten van een handhavingstraject. Het oplijsten van prioriteiten betekent dat men keuzes moet maken, men kan niet alle schendingen opnemen in de prioriteitenlijst.
Prioriteiten worden zowel op gewestelijk als op gemeentelijk niveau vastgelegd, waarbij rekening gehouden wordt met het subsidiariteitsbeginsel. Bij het opmaken van de gemeentelijke prioriteiten wordt rekening gehouden met de vastgelegde gewestelijke prioriteiten (bijlage omgevingshandhavingsprogramma 2023):
Volgende schendingen worden binnen de gemeente Arendonk voor ruimtelijke ordening als prioritair aangeduid:
Binnen deze prioriteiten krijgen recente schendingen, schendingen die een combinatie van meerdere prioritaire schendingen inhouden, en herhaalde prioritaire schendingen (recidive), voorrang.
Voor schendingen op het vlak van milieu, wordt de prioriteitennota van de VHRM en de gewestelijke prioriteiten gevolgd, meer bepaald de aanpak van de droogteproblematiek en de handhaving in functie van duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.
Volgende schendingen worden voor milieu als prioritair gecatalogeerd:
Binnen deze prioriteiten krijgen recente overtredingen voorrang.
Deze handhavingsprioriteiten werden voor advies voorgelegd aan de omgevingsraad. De omgevingsraad besprak de prioriteiten tijdens de zittingen van 16 februari 2023 en 25 mei 2023. De omgevingsraad verleende een gunstig advies op 25 mei 2023.
De gemeenteraad bevestigt dat het handhavingsplan ruimtelijke ordening inzake weekendverblijven, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017, als handhavingsprioriteit behouden blijft.
De gemeenteraad keurt in het kader van het gemeentelijk handhavingsbeleid voor ruimtelijke ordening en milieu de volgende handhavingsprioriteiten goed:
ruimtelijke ordening:
milieu: