Terug
Gepubliceerd op 29/08/2023

2023_GR_00113 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Onderzoek oprichting Community Land Trust voor betaalbaar wonen op sites Kerkstraat en/of Schoolstraat - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Alek Dom, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Rob Blockx, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Joannes Wijnen, raadslid; Joke Segers, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Maud Vosters, raadslid; Frank Goris; Kris Wouters, algemeen directeur

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Voorzitter

Alek Dom, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00113 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Onderzoek oprichting Community Land Trust voor betaalbaar wonen op sites Kerkstraat en/of Schoolstraat - Goedkeuring

Aanwezig

Alek Dom, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Rob Blockx, Marina Gys, Benny Maes, Joannes Wijnen, Joke Segers, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Leny Noboa, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Bianca Verachtert, Maud Vosters, Frank Goris, Kris Wouters
Stemmen voor 3
Tom Claessen, Gunther Hendrickx, Frank Goris
Stemmen tegen 20
Marina Gys, Boud Westhof, Davy Cools, Leny Noboa, Bianca Verachtert, Jef Van Steenbergen, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Maud Vosters, Joke Segers, Rob Blockx, Benny Maes, Gunter Spapen, Rik Nys, Joannes Wijnen, Mariska Vogels, Rudy Panis, Alek Dom
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00113 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Onderzoek oprichting Community Land Trust voor betaalbaar wonen op sites Kerkstraat en/of Schoolstraat - Goedkeuring 2023_GR_00113 - Aanvullende dagorde op vraag van Vooruit - Groen: Onderzoek oprichting Community Land Trust voor betaalbaar wonen op sites Kerkstraat en/of Schoolstraat - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Arendonk (MJP) van december 2022 voorziet in de verkoop van de site van de huidige gemeenteschool Kerkstraat. Ook voor de site van de Schoolstraat wordt een nieuwe bestemming gezocht.


Volgens prioritair actieplan AP000008 van het MJP wil het gemeentebestuur inzetten op de realisatie van bijkomende sociale koopwoningen. Daarbij wil het bestuur ook nieuwe ontwikkelingen en trends op vlak van woontypologieën ondersteunen. 

   

     


Prioritair actieplan: AP000008

Sociaal woonaanbod uitbreiden Van 01/01/2020 tot 31/12/2025 



Toelichting: 

De gemeente heeft het Bindend Sociaal Objectief (BSO) voor sociale huurwoningen, voorzien tegen 2025, reeds bereikt. Er zijn nog 29 sociale huurwoningen gepland. De verplichting     om het BSO voor sociale koopwoningen te behalen werd door Vlaanderen geschrapt. De gemeente wil vooral hier de volgende jaren nog bijkomend sociaal woonaanbod realiseren. Daarvoor is uiteraard een nauwe samenwerking met de lokale woonactoren noodzakelijk. Daarnaast worden ook nieuwe ontwikkelingen en trends op vlak van woontypologieën gevolgd en desgewenst ondersteund. 


Betaalbaar wonen is voor steeds meer mensen onhaalbaar en het delen en gezamenlijk consumeren komt meer en meer in gebruik. In een CLT wordt de grond onder woningen gedeeld. De grond blijft eigendom van de CLT, enkel de woningen op de gronden worden verkocht. 

Argumentatie

Door de aankoop van een woning  los te koppelen van de aankoop van de grond, kan de aankoop van de woningen voor een lager bedrag. Hierdoor worden koopwoningen op gedeelde grond meer betaalbaar voor mensen met een laag inkomen. 


Door de eigendomsrechten op de gronden te behouden, krijgt het principe van sociale koopwoningen ook een duurzaam karakter. In een traditioneel model waarbij zowel grond als woning verkocht worden, komen de woningen die vandaag als sociale koopwoning worden aangekocht, bij verkoop na een bepaalde periode in het reguliere circuit terecht. Hierdoor worden deze woningen op dat moment verkocht volgens reguliere marktprijzen. Om op deze manier een continu aanbod aan sociale koopwoningen te kunnen voorzien, moeten de sociale woonfactoren steeds weer opnieuw naar nieuwe percelen om sociale koopwoningen te realiseren en moeten blijvend nieuwe koopwoningen gebouwd worden.


Door de eigendomsrechten op de gronden te behouden, kan een CLT niet enkel de huidige prijzen, maar ook de toekomstige verkoopprijzen van de woningen mee controleren. Het CLT-principe voorziet in een gecontroleerde evolutie van de prijzen van de van de woningen op de CLT-gronden. Huizeneigenaars kunnen hun woning uiteraard nog steeds verkopen, maar niet met grote winst en niet volgens de marktwaarde van het moment van verkoop. Bij een verkoop krijgt de eigenaar terug wat hij/zij/hun zelf investeerde in het huis met daarbovenop een vooraf afgesproken meerwaarde.


Een CLT beheert gemeenschapsgronden binnen een Stichting van Openbaar Nut en begeleidt (toekomstige) bewoners via een vzw. In beide structuren zijn naast de eigenaar van de gronden en de lokale overheid ook de (toekomstige) bewoners vertegenwoordigd, maar ook buurtorganisaties en middenveld. Hierdoor ontstaat een participatief model. Dat biedt ook mogelijkheden om de woonfunctie te combineren met andere functies die de sociale samenhang van de buurt verhogen.


De sites van de scholen aan de Kerkstraat en Schoolstraat zijn percelen met een significante oppervlakte in een woonzone in de kern van onze gemeente. Fractie Vooruit-Groen is van mening dat deze percelen een enorm sociaal potentieel hebben. Het zou jammer zijn om dit potentieel verloren te laten gaan door het traditioneel vermarkten van deze sites. Door de sites, in samenwerking met de sociale woonfactoren, te verwaarden in een systeem van van een CLT is het mogelijk om een duurzaam systeem van koopwoningen op te zetten. Hierdoor creëren we niet enkel een antwoord op de huidige nood voor betaalbare koopwoningen, maar voorzien we ook in de sociale koopwoningen van de toekomst.


Fractie Vooruit-Groen stelt voor om de mogelijkheden tot en de voordelen van een oprichting van een CLT voor het realiseren van sociale koopwoningen op de sites Kerkstraat en/of Schoolstraat te onderzoeken. Tijdens dit onderzoek worden de plannen tot vermarkten van de site on hold gezet.

Tom Claessen licht toe.

Kenny Viskens haalt vier argumenten aan waarom het voorstel door de meerderheid niet kan ondersteund worden.  

  1. We zijn doende met de implementatie van één woonactor, bepaaldelijk De Noorderkempen.
  2. Het sociaal bindend objectief is bereikt maar we hebben een convenant afgesloten om extra woongelegenheden te creëren.
  3. Er is ook een duurzaamheidsargument. Door de scholen te vernieuwen en de oude sites af te stoten, reduceren we co2.
  4. Tenslotte is er een financieel argument. We hebben een ambitieuze planning. Investeringen van € 50 miljoen dienen betaald te worden, ondermeer door het vermarkten van het patrimonium.      

Tom Claessen begrijpt het eerste argument niet.

De burgemeester vult aan dat we geen tweede woonactor gaan opzetten. De toegevoegde bundel heeft een communistische inslag. 

De grond is gemeenschappelijk goed, en er mogen geen winsten gecreëerd worden.

Tom Claessen stelt dat De Noorderkempen erbij zou kunnen betrokken worden. De win voor de gemeente is het totaal aan canongelden. De win voor de kandidaat- kopers is dat ze de aankoopprijs voor de gronden niet in één keer moeten financieren.

De burgemeester stelt dat de sites Schoolstraat en Kerkstraat strategische sites zijn. Hij pleit voor een waardevolle invulling met een meerwaarde voor onze gemeente met verschillende functies. Het voorstel wordt niet gevolgd.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist tot de opstart van een traject dat de haalbaarheid en voordelen van een Community Land Trust onderzoekt met het oog op de realisatie van sociale koopwoningen op de sites van de huidige scholen Kerkstraat en Schoolstraat.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om de nodige initiatieven te nemen om artikel 1 tot uitvoering te brengen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist tot het opschorten van acties in verband met het vermarkten van de sites Kerkstraat en Schoolstraat tot het in artikel 1 bepaalde onderzoek is afgerond.