Terug
Gepubliceerd op 11/04/2024

2024_GR_00037 - Aanvullende dagorde op vraag van raadslid Tom Claessen: Voorstel opmaak stoepenplan - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 08/04/2024 - 20:00 Raadzaal
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Alek Dom, voorzitter; Kristof Hendrickx, burgemeester; Luc Bouwen, schepen; An Hermans, schepen; Kenny Viskens, schepen; Rob Blockx, schepen; Marina Gys, schepen; Benny Maes, raadslid; Gunther Hendrickx, raadslid; Davy Cools, raadslid; Gunter Spapen, raadslid; Rik Nys, raadslid; Jef Van Steenbergen, raadslid; Boud Westhof, raadslid; Leny Noboa, raadslid; Rudy Panis, raadslid; Tom Claessen, raadslid; Mariska Vogels, raadslid; Bianca Verachtert, raadslid; Maud Vosters, raadslid; Frank Goris; Kris Wouters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Joannes Wijnen, raadslid; Joke Segers, raadslid

Secretaris

Kris Wouters, algemeen directeur

Voorzitter

Alek Dom, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00037 - Aanvullende dagorde op vraag van raadslid Tom Claessen: Voorstel opmaak stoepenplan - Goedkeuring

Aanwezig

Alek Dom, Kristof Hendrickx, Luc Bouwen, An Hermans, Kenny Viskens, Rob Blockx, Marina Gys, Benny Maes, Gunther Hendrickx, Davy Cools, Gunter Spapen, Rik Nys, Jef Van Steenbergen, Boud Westhof, Leny Noboa, Rudy Panis, Tom Claessen, Mariska Vogels, Bianca Verachtert, Maud Vosters, Frank Goris, Kris Wouters
Stemmen voor 5
Davy Cools, Tom Claessen, Gunther Hendrickx, Frank Goris, Benny Maes
Stemmen tegen 15
Marina Gys, Boud Westhof, Leny Noboa, Jef Van Steenbergen, Kristof Hendrickx, An Hermans, Kenny Viskens, Luc Bouwen, Maud Vosters, Rob Blockx, Gunter Spapen, Rik Nys, Mariska Vogels, Rudy Panis, Alek Dom
Onthoudingen 1
Bianca Verachtert
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00037 - Aanvullende dagorde op vraag van raadslid Tom Claessen: Voorstel opmaak stoepenplan - Goedkeuring 2024_GR_00037 - Aanvullende dagorde op vraag van raadslid Tom Claessen: Voorstel opmaak stoepenplan - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De beleidsnota N-VA/CD&V 2019-2025 voorziet in de opmaak van een stoepenplan waarbij slechtliggende stoepen systematisch worden heraangelegd (actie 96). Toch zijn vandaag nog een aantal voetpaden in onze dorpskern moeilijk toegankelijk voor minder mobiele mensen. 

Argumentatie

Kwaliteitsvolle voetpaden zijn belangrijk om de mobiliteit en bewegingsmogelijkheden van minder mobiele mensen te verzekeren. De stoepen moeten ook voor hen toegankelijk zijn. (Actie 99 beleidsnota). Maar ook voor andere gebruikers zijn kwaliteitsvolle voetpaden belangrijk: voor wie op pad is met kinderwagens, wie de wagen moet stallen op openbaar domein en voor vervoer van bagage of andere vracht voor de laatste meters aangewezen is op transportwagentjes, mensen met een visuele beperking, …

Ondanks het voornemen om een stoepenplan op te maken waarbij slechtliggende stoepen systematisch worden heraangelegd (actie 96 in beleidsnota N-VA/CD&V 2019-2025) blijven vandaag nog een aantal voetpaden in onze dorpskern slecht toegankelijk voor minder mobiele mensen. 

Zowel door de aanwezigheid van het woonzorgcentrum en serviceflats als door de natuurlijke sociale aantrekking van de dorpskern, zijn heel wat minder mobielen voor hun mobiliteit en beweging aangewezen op de voetpaden in de dorpskern. Kwaliteitsvolle voetpaden zijn essentieel in een leeftijdsvriendelijke gemeente. Voetpaden van onvoldoende kwaliteit zorgen voor verminderde bewegingsvrijheid en ergernis.

Daarom roept Groen Arendonk, vertegenwoordigd door raadslid Tom Claessen, op om stoepenplan op te stellen. Dit stoepenplan bestaat uit een register van de in onze gemeente aanwezige voetpaden, de verantwoordelijke beheerder, de toestand waarin het voetpad zich bevindt, een prioriteitsorde voor eventueel noodzakelijk herstel of heraanleg en een inschatting van de kosten voor herstel / heraanleg. Dit stoepenplan kan bij de opmaak van de beleidsnota en het meerjarenplan voor de volgende legislatuur dienen als basis om zo snel mogelijk te komen tot een geheel van voetpaden met voldoende kwaliteit.

Tom Claessen licht toe.

Schepen Luc Bouwen argumenteert dat in het meerjarenplan 2020-2025 kredieten werden opgenomen om voetpaden te vernieuwen.
Bedoeling was om daarvoor een prioriteitenlijst (stoepenplan) op te maken. Wegens budgettaire beperkingen werden vanaf 2024 geen investeringskredieten meer opgenomen in het budget voor het vernieuwen van voetpaden.
Bij de opmaak van het hemelwater- en droogteplan werd vastgesteld dat er meer ingezet moet worden op ontharding en de inrichting van blauwgroene wijken. Dit heeft een grote invloed op investeringen die al dan niet moeten gedaan worden i.v.m. het vernieuwen van voetpaden in verschillende woonwijken.
De opmaak van een stoepenplan werd on hold gezet tot na goedkeuring van het hemelwater- en droogteplan en het volgend meerjarenplan.

Momenteel voeren we dus enkel onderhoudswerken uit aan voetpaden volgens noodwendigheden en wordt er (voorlopig) niet meer over gegaan tot volledige renovatie van voetpaden.

De burgemeester stelt dat de stoepen in orde moeten zijn, maar dat er ook beleidskeuzes moeten gemaakt worden in het meerjarenplan.

Benny Maes stelt dat er inderdaad budgettaire keuzes moeten gemaakt worden, maar dat het stoepenplan op de radar mag blijven.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Na beraadslaging besluit de gemeenteraad tot de opmaak van een stoepenplan tegen uiterlijk 30 november 2024. Dit stoepenplan voorziet minimaal in:

  • een volledige lijst van de in onze gemeente aanwezige voetpaden
  • de verantwoordelijke beheerder
  • de toestand waarin het voetpad zich bevindt
  • een prioriteitsorde voor eventueel noodzakelijk herstel of heraanleg
  • een inschatting van de kosten voor herstel / heraanleg

Artikel 2

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de praktische uitvoering van hogergenoemde besluit.

Artikel 3

De gemeenteraad gelast de volgende voorzitter van de gemeenteraad om een kennisname en bespreking van dit stoepenplan te agenderen tijdens de gemeenteraad van januari 2025.