Op 16 december werd het LEKP 2.1 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er wordt 16 miljoen euro uitgetrokken voor deze versterking van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, dat als addendum aan het LEKP 2.0 toegevoegd wordt.
Deze versnelde uitbreiding van engagementen bovenop het LEKP 2.0 blijft urgent door de energiecrisis van het afgelopen jaar. Het is meer dan ooit duidelijk geworden dat we als samenleving de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versneld moeten afbouwen om meer weerbaar te zijn bij toekomstige prijsschokken. Steeds meer huishoudens dreigen anders geconfronteerd te worden met energie-armoede.
Het LEKP 2.1 gelooft in oplossingen op maat en richt zich daarom specifiek op het wijkniveau. Samen met de lokale besturen zetten we in op versnelde collectieve renovatie met oog voor sociale diversiteit en het toegankelijk maken van hernieuwbare energie via energiegemeenschappen.
Bijkomende engagementen in LEKP 2.1:
Klimaatverandering is één van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd die actie en samenwerking vereist tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld.
Lokale overheden zijn de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat.
De beperking van en de aanpassing aan klimaatverandering kunnen meerdere voordelen opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen.
Het gemeentebestuur kan voor het verwezenlijken van de ambities van het Vlaams lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 beroep doen op de ondersteuning van de Vlaamse Overheid.
Volgende geplande projecten passen in de bijkomende engagementen van LEKP 2.1:
Mogelijke projecten die vallen onder energiegemeenschappen zijn:
De gemeenteraad neemt de beslissing om het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 te ondertekenen.